Om våra ingredienser
Vegetabiliska oljor, smör och vaxer:
| Ingrediens | inci | Beskrivning |
| Aprikoskärnolja | Prunus armeniaca |
Inehåller mest omega 9 och omega 6. Oljan utvinns ur ett frö inuti kärnan. Det är en halvfet olja som tåls av de flesta. Den är lik mandelolja i sin samman- sättning och vi har valt att använda den istället med tanke på att många inte tål mandelolja. Den är bra för torr och åldrande hud. Även vid klåda samt känslig och inflammerad hud. Den gör huden mjuk, smidig och elastisk. Vi använder Aprikoskärnolja i Face Cream, Face Oil och Mummymassage - Gravid Mage. |
| Avocadoolja | Persea gratissima | Avocadoolja framställs genom att kallpressa frukt-köttet. Den är rik på vitaminer, speciellt D-vitamin men även E-vitamin, klorofyll och lecitin samt olika steroler som kan ha läkande och lindrande effekt vid olika hudproblem. Det är en mild och fet olja som mjukgör och skyddar huden och lämnar kvar en mjuk lyster. Trots att den är fet absorberas den väl. Bra för torr och äldre hud samt för mörkhyade. Ju mörkare hud man har desto mindre D-vitamin bildar huden, och många mörkhyade får hudproblem genom den begränsade mängden solljus som finns i vårt land. Vi använder Avocadoolja i Face Cream, Face Oil och Baby Massage. Lindrar hudirritationer. |
| Bivax, vitt | Cera Alba | Vi använder vitt bivax då det gula bivaxet i vissa fall kan ge hudirritationer hos känsliga personer. Bivax har större skyddande effekt på huden än flytande oljor. Det är lugnande på irriterad hud och uppmjukande vid torr och narig hud. Bra vid hudsprickor. Vi använder vitt bivax i Body Butter, Sugar- och Saltscrub, Lip Balm, Lip Colour och Lipgloss. |
| Cetylalkohol | Cetyl Alcohol |
Vegetabiliskt. Används för att ge fasthet i cremer. Tillverkas av vegetabiliska fettsyror som utvinns ur kokosolja och omvandlas till en fettalkohol. Gör huden mjuk och len och är fuktighetsbevarande. Vi använder små mängder i Body Smoothie, Body Butter, Sugar- och Saltscrub, Face Clean, Face Scrub och Face Creme. |
| Gurkörtolja kallpressad |
Borago officinalis | Gurkörten växer i våra svenska trädgårdar med små stjärnformade blå blommor som är ätbara. Oljan pressas ur fröna. Oljan innehåller gammalinolensyra (GLA) med 18-25%. GLA finns även i nattljusolja (10%), svart vinbärsolja (6%) och hampfröolja (2,5%). GLA är en omega 6-fettsyra som vår kropp med hjälp av enzymer ombildar till prostaglandiner. Vid olika funktionsstörningar i kroppen kan man få brist på prostaglandiner med negativ inverkan på huden som torr hud, acne, allergier, eksem mm. Gurkörtoljan upprätthåller en god hudfunktion så att huden kan hålla sig frisk och inte åldras i förtid. Den är en torr olja som snabbt tränger ner i huden. Vi använder Gurkörtsolja i Face Cream och Face Oil. |
| Johannesörtolja (johannesört i olivolja) |
Hypericum perforatum, Olea europea | Toppskott av Johannesörten hackas direkt efter plockning och blandas med olivolja som sedan får dra i flera veckor. Örtoljan är bra vid eftervård av sol- och brännskador. Den är också bra vid inflammationer, reumatisk värk och nervsmärtor. Oljan är allmänt välgörande och lugnande för huden och själen. Vi använder 5 % Johannesörtolja i vår Guldolja – after sun. |
| Jojoba kallpressad | Simmondsia chinensis |
Jojoba är egentligen inte en olja utan ett vax som utvinns ur jojobaträdets frön. Trots den vaxaktiga karaktären är den inte fet och tas snabbt upp av hudens hornlager och blandar sig med vårt eget hudfett – som också består av vaxaktiga ämnen. Den ger huden en mjuk sammetslen känsla och skyddar samt binder hudens fuktighet. Den är bra för alla hudtyper. Både vid torr och fet hud eftersom den är talgbalanserande och hjälper till att normalisera huden. Vi använder Jojobaolja i Face Cream, Face Oil, Guldolja – after sun, Lip Colour och Lipgloss. Naturlig solskyddsfaktor 4. |
| Karnaubavax | Carnauba | Karnaubavax är ett hårt vax från karnaubapalmens blad. Det är hudvänligt och har hög smält- temperatur vilket gör att produkten inte mjuknar och smälter när det är varmt. Ingår i Lip Balm, Lip Colour, Lipgloss och Mascara. |
| Kokosolja Kokossmör |
Cocos nucifera, Caprylic Capric Tridglyceride |
Kokosolja eller smör utvinns ur kokosnötens frukt- kött genom extraktion, kall- eller varmpressning. Den absorberas långsamt av huden och har en lugnande effekt på ömtålig och irriterad hud. Den gör huden mjuk och är bra för torra partier. Vi använder kokosolja I Body Butter, Sugar- och Saltscrub, Lip Colour, Lipgloss samt Mascara. Caprylic Capric Tridglyceride är en olja extraherad ur kokosfett där de fettsyror som kan härskna är borttagna, vilket gör den lämplig i bl.a. solprodukter. |
| Mangosmör | Mangifera indica L Seed Oil | I mangofruktens kärna finns ytterligare en nöt som innehåller smör. Smöret är skyddande och mjukgörande på huden och utmärkt att använda vid torr hud, hudsprickor och förhårdnader. Vi använder Mangosmör i Body Butter. |
| Nyponrosfröolja | Rosa affinis rubiginosa | Vår nyponrosfröolja kommer från nyponbuskar som växer vilt i Anderna i Chile. Den innehåller 25-35% alfalinolensyra som är en nyttig omega 3-fettsyra. En annan viktig ingrediens är retinsyra – en typ av A-vitamin. Den absorberas snabbt av huden och ses som en av de bästa rynkhämmande oljorna. Den slätar ut, gör huden elastisk och reducerar hudens åldringsprocess. Vi använder Nyponrosfröolja i Face Cream och Face Oil. |
| Ricinolja | Ricinus Communis Oil | Ricinträdens frukter innehåller frön som oljan utvinns ur genom kallpressning. Det är en fet olja som absorberas långsamt av huden. Den är därför bra till rengöringsprodukter då oljan absorberar smuts och löser upp makeuprester, samt i massageoljor där den ger bra glid. Den används även inom Ayurvedisk medicin vid ryggskott, ischias och reumatism. Då värms den upp innan massagen. Vi använder Ricinolja i Face Clean, Face Scrub samt i olika massageoljor. |
| Sesamfröolja | Sesamum indicum Seed Oil | Sesamoljan utvinns ur sesamfrön. Förutom de olika fettsyrorna innehåller den naturliga antioxidanter. Den är en halvfet olja som absorberas lätt och gör huden mjuk och smidig och har en naturlig solskyddsfaktor på 2-4. Vi använder Sesamfröolja i Body Smoothie, Face Cream, Face Oil, Lip Balm, Guldolja–after sun, Babymassage och andra massageoljor. |
| Sheasmör | Butyrospermum parkii | Sheasmör utvinns ur kärnan i sheaträdets frukter. Ett mjukt, hudvänligt smör som gör huden mjuk och len och har antiinflammatoriska egenskaper samt stimulerar läkning av små sår och hudsprickor. Skyddar huden mot uttorkning och mot solens UV-strålar. Naturlig solskyddsfaktor på 2-3. Vi använder sheasmör i Body Smoothie, Body Butter, Body Sugar- och Saltscrub, Lip Balm, Lip Colour och Lipgloss. |
| Sheasmörolja | Butyrospermum parkii | Samma egenskaper som sheasmör. Vi använder inte sheasmörolja för tillfället. |
| Sojavax | Glyzine soy wax | Sojavax framställs ur sojaolja. Det är ett vax som används som konsistensgivare på samma sätt som bivax, men något mjukare. Vi använder i Sojavax i Mascara. |
| Solrosfröolja | Hellanthus anuus Seed Oil | Oljan utvinns ur solrosfrön och är en torr olja som huden snabbt tar upp. Den är bra för alla hudtyper och innehåller mycket omega-6 och omega-9 fettsyror. Vi använder Solrosfröolja i Body Smoothie. |
| Tistelfröolja | Tinctorius Seed Oil | Tistelolja är den olja som innehåller störst mängd omega-6-fettsyran linolsyra. Det är en torr olja som snabbt tränger in i huden. Med hjälp av linolsyran kan kroppen bilda GLA (se även Gurkörtolja) och vidare prostaglandiner. Bildas inte tillräcklig mängd prostaglandiner i kroppen får vi torr hud som blir rynkig i förtid. Vi använder Tistelfröolja i Body Butter, Body Sugar- och Saltscrub, Face Cream, Face Oil, Guldolja – after sun, Babymassage samt i massageoljor. |
| Ullfett | Adeps lanae | Ullfett utvinns ur fårets avklippta ull och genomgår reningsprocesser för att bli pesticidfritt. Vi använder rent ullfett utan vatten (75% ullfett och 25% vatten kallas lanolin). Ullfett är det fett som mest liknar vårt eget hudfett. Det är närande, skyddande, mjukgörande och hjälper huden att behålla fuktighet samt förhindrar uttorkning. Samtidigt kan huden både svettas och andas naturligt. Det passar till hud som utsätts för extra belastning som kyla, värme, torr luft, väta mm. Och hjälper vid torr hud och hudsprickor. Vi använder ullfett i Body Butter, Lip Colour och Lipgloss. |
| Vetegroddolja | Triticum vulgare oil | Vetegroddsoljan är en halvfet, mycket näringsrik olja som extraheras ur vetegroddar. Den har det högsta innehållet av E-vitamin av alla oljor och har högt innehåll av omega-3 och omega-6. Upp-byggande, vitaliserande, mjukgörande och lugnande på irriterad och känslig hud. Oljan innehåller inte gluten, då gluten är vattenlösligt, men spår kan utlösa en reaktion, så var försiktig med vetegroddsolja om du är allergisk. Vi använder Vetegroddolja i Mummymassage. |
Örter:
| Ingrediens | inci | Beskrivning |
| Lavendelblommor | Lavendula Augustifolia | Lavendelblommor innehåller eterisk olja och garvämnen och har en lugnande effekt på huden. Vi gör eget avkok på lavendelblommorna som silas och används i vårt Face Water. |
| Rosenknoppar | Rosa gallica | Rosenknopparna innehåller eterisk olja och garvämnen och är renande och sammandragande på huden. Vi gör eget avkok på rosenknoppar som silas och används i vårt Face Water. |
Fuktbindare och aktiva ämnen:
| Ingrediens | inci | Beskrivning |
| Allantoinpulver | Allantoin | Allantoin främjar sund hud och hudens förmåga att hålla sig frisk. Utvinns ur Vallörtsrot. Hjälper också huden att skydda sig och kan hindra huden att reagera på andra ämnen. Vi använder allantoin i våra Foundation och Puder. |
| Aloe Vera | Aloe Barbadensis Extract Eco | Aloe Vera är välkänt för alla bra egenskaper. Hjälper huden att läka vid brännskador. Är bra mot allt som sticks och bränns, myggbett, insektsbett, brännässlor, brännmaneter mm. Hjälper efter rakning mot röda prickar. Är fuktbevarande och svalkande och hjälper huden att hålla sig frisk. Vi köper ekologiskt odlad Aloe Vera – Eco certifierad. Aloe Vera hittar du i våra Face Water och vår Aloe Vera Gel – After Sun som är ytterligare förstärkt med klådstillande pepparmynta och läkande lavendel. |
| Citronsyra | Citric Acid | Framställs av socker genom jäsning. Citronsyra finns naturligt i t.ex citroner. Används som pH-balanserande ämne i våra hudvårdsprodukter. |
| DHA Brun utan Sol | Dihydroxyacetone | Info kommer |
| Glycerol Glycerolextrakter |
Glycerine | Utvinns från vegetabiliskt fett och är fuktighets-bevarande. Fukten binds i yttersta hudlagret. Vi använder Glycerol i Body smoothie, Body shower, Body butter, Salt- och Sugarscrub, Face Clean, Face Scrub, Face Cream, After Sun-Aloe Vera, Self Tanner-Brun utan Sol, Eye Liner, Eye Brow fixation och Lipcolour/Lipgloss/Lipplummer. |
| Honung | Honey | Info kommer |
| Jojobapeelingkorn | Hydrogenerated jojobaoil | Info kommer |
| Kaffe | Coffee | Info kommer |
| Lera | Clay | Vi använder soltorkad 100% naturlig lera från Frankrike. Lera är sammandragande och djuprengörande på huden. Den tar bort orenheter och bidrar med spårelement och viktiga mineraler. Vi använder olika typer av lera i våra ansiktsmasker beroende på vilken hudtyp du har. De innehåller inga konserveringsmedel. Lera ingår även i våra solpuder. |
| Magnesium Stearate | Magnesium Stearate | Info kommer |
| Menthol kristaller | Menthol |
Info kommer |
| Rice Powder (Porcelain Powder) | Oryza Sativa | Info kommer |
| Råsocker | Sugar | Info kommer |
| Salt | Info kommer | |
| Silkesprotein | Hydrolyzed Silk | Info kommer |
| Sojaprotein | Hydrolyzed Soy Protein | Info kommer |
| Sorbitol | Sorbitol | Info kommer |
| Squalane | Squalane | Framställs av olivolja. Squalane ger huden en silkig yta och är uppmjukande och fuktighetsbevarande. Vi använder Squalane i Body Butter och Face Cream. |
| Stärkelse | Solanum tuberosum | Info kommer |
| Talk | Talc | Info kommer |
| Titandioxid | Titanium Dioxide | Vår Titandioxid innehåller inga nanopartiklar. |
| Vatten | Aqua | Vi använder renat och destillerat vatten i våra produkter. |
| Zinkoxid | Zinc Oxide | Vår Zinkoxid innehåller inga nanopartiklar. |
Vitaminer och antioxidanter:
| Ingrediens | inci | Beskrivning |
| E-Vitamin | Tocopherol | E-vitamin har vi i alla våra produkter som innehåller någon olja. |
| D-panthenol Pro B5-vitamin |
Panthenol | D-panthenol är en pro B5-vitamin (pantotensyra) och är fuktbindande och regenererande i hudvårdsprodukter. Bra vid klåda och smärre hudskador. Vi använder D-panthenol i Body Butter och Selftanner–Brun utan Sol. |
| Karotin 20% i rapsolja (Betakarotin pro A-vitamin) |
Beta caroten | Info kommer |
| Morotsextrakt (Morotsextrakt i jojobaolja) |
Daucus carrota, Simmondsia chinensis | Info kommer |
| Rosmarin, antioxidant | Rosmarinus Officinalis, Caprylic Tridglyceride |
För tillfället använder vi inte Rosmarin antioxidant |
Eteriska oljor, parfymer och aromer:
| Ingrediens | inci | Beskrivning |
| Fruktaromer | Aroma | Vi använder ekologiska fruktaromer i våra produkter |
Färger:
Hela vår Make Up serie består av naturliga mineraler.
| Ingrediens | inci | Beskrivning |
| Mica | 77019 | Vi använder flytande färger i våra hudkrämer bestående av naturliga mineraler utblandade med glycerine. De innehåller ingen alkohol eller andra kemiska substanser. |
| Titanium Dioxide | 77891 | |
| Tin Oxide | 778161 | |
| Iron Oxide | 77492 | |
| Polyester-3 | Några av våra pigment (flouriserande) är behandlade med Polyester-3, som är ett filmbildande ämne. Det gör att pigmentet är "UV-Blacklight responsive, dvs produkten är självlysande i UV-Ljus. Vi har valt att använda dessa pigment då de ger väldigt klara fina färger. | |
| Chromium Oxide Green | Naturlig mineral. Mer info kommer | |
| Copper | Naturlig mineral. Mer info kommer | |
| Ferric Ferrocyanide | Naturlig mineral. Mer info kommer | |
| Iron Oxides | Naturlig mineral. Mer info kommer | |
| Mica | Naturlig mineral. Mer info kommer | |
| Silica | Naturlig mineral. Mer info kommer | |
| Tin oxide | Naturlig mineral. Mer info kommer | |
| Ultramarines | Naturlig mineral. Mer info kommer | |
| Boron Nitride | Naturlig mineral. Mer info kommer | |
| Calcium Aluminum Borosilicate | Naturlig mineral. Mer info kommer |
Emulgeringsmedel:
| Ingrediens | inci | Beskrivning |
| Basemulgator | Glycerylmonostearate | Emulgeringsmedel används för att olja och vatten skall blanda sig. Vår emulgator är helt vegetabilisk. |
| Trietanolamine* | Trietanolamine |
Carcinogenerna DEA och TEA - Di- eller Trietanolamine används som emulgator i tvålar, schampo, hudkrämer, rakprodukter, hårgeléer, handrengöringsmedel inom industrin, ÖGONCREMER!? mm. Kemikalien är kraftigt irriterande på ögon och hud. Di- eller Trietanolamine kan tillsammans med vårt dricksvatten bilda det cancerogena ämnet nitrosamin. Trietanolamine tränger igenom huden och kan även orsaka leverskador. VI ANVÄNDER INTE TRIETANOLAMINE. |
* Vi använder INTE Trietanolamine
Förtjockningsmedel:
| Ingrediens |
inci | Beskrivning |
| Xantangum | Xantan Gum | Info kommer |
| Cellulosa | Info kommer | |
| Carageen 1ml/0,7g |
Info kommer | |
| Salt | Info kommer |
Rengörande medel:
När det gäller vår hygien är det viktigt att använda så milda tvättaktiva ämnen (tensider) som möjligt. De flesta av de tvålar, duschkrämer och schampon som finns i handeln innehåller billiga industriella bulkkemikalier som löddrar bra. Dessa påverkar hudens och hårbottens mikromiljö och tvättar bort hudens naturliga skyddslager av fettsyror, enzymer, naturlig antibiotika och nödvändiga hudbakterier. Detta leder i sin tur till en ökad absorbtion av andra kemikalier såsom carciogener. De skapar en biologisk disfuktion i huden som kan leda till klåda, torr hud, fjällande hud och även eksem.
Benämningar på bulkkemikalier (SLS) kan vara Sodium Lauryl Sulfat, Natrium Lauryl Sulfat, Natrium Laureth Sulfat.
Själva tensidtillverkningen är ren kemi. Det finns alltså inga helt naturligt tillverkade tvålar.
Alla våra tvättaktiva ämnen är gjorda av kokos- eller palmkärnsfett och andra vegetabiliska fetter eller råvaror. Vi har valt milda och miljövänliga tensider och följer Naturskyddsföreningens kriterier för bra miljöval gällande tvättaktiva ämnen. Alla tensider, eller liknande tensider, är godkända av Naturskyddsföreningen.
| Ingrediens | inci | Beskrivning |
| Betain | Cocoamidopropyl Betaine | Info kommer |
| Laurethsulfat | MIPA Laureth Sulfate and Cocoamidopropyl Betaine | Info kommer |
| Sockertensid | Decyl Glucoside and Cocoamidopropyl Betaine | Info kommer |
| Pärlemortensid | Glycol Distearate, Lauramide DEA, Cocoamidopropyl Betaine | Info kommer |
| Lipotensid | MIPA – Laureth Sulfate, Laureth-4, Cocoamide DEA | Info kommer |
| |
||
| Laurylglutamate | För tillfället använder vi inte Laurylglutamate | |
| Olivåterfettning | För tillfället använder vi inte olivåterfettning | |
Konserverande medel:
Konserveringsmedel är en nödvändig del när man gör hud- och hårvårdsprodukter som innehåller vatten. Syftet är att hålla bakterier svamp och mögel borta från produkterna.
Vi använder inte konserveringsmedel
Från och med Augusti - September 2012 använder vi inga konserveringsmedel i våra produkter. Vi har ersatt konserveringsmedel med ett naturligt doftämne utvunnet ur Lavendel och Basilika som har konserverande egenskaper utan att vara ett konserveringsmedel.
Paraben Phenoxyethanol, Metylparaben, Ethylparaben, Propylparaben
Parabener är i Sverige tillåtna att använda i hudvård samt även vissa typer av mat och kosttillskott.
Det har varit en debatt den senaste tiden angående parabener i hudvård. Bl.a. diskuterades dessa i Doktor Åsas program i TV. En del av det som sades har dock dementerats (vilket inte så många har sett). Än så länge finns inga belägg, dock misstankar om skadlighet. Vi tycker det är bra att man tar upp ingredienser till debatt som kan vara skadliga. Det är hela vår affärsidé att tillverka hudvård och kosmetika som innehåller så naturliga ämnen som är möjligt. Vi har hittills använt parabener (dock inte Butylparaben) i 11 av våra produkter. De har ansetts säkra att använda och har använts i hudvård sedan 40-talet. Vi har under år 2010 testat andra konserveringsmedel utan parabener. I november 2010 bytte vi ut Paraben mot ett annat konserveringsmedel för att eliminera alla eventuella risker.
Phenoxyethanol Ethylhexylglycerin (konserveringsmedel).
Från och med Augusti 2012 tillverkar vi inte längre produkter med konserveringsmedel i. Vi vill dock gå ut med en reservation att det kan finnas produkter ute i handeln som fortfarande kan innehålla konserveringsmedel.
Övrigt:
Vi har valt att lägga ut den här sidan om våra ingredienser trots att den inte är riktigt färdig. Vi kommer att komplettera informationen allt eftersom (så fort vi hinner
).
Du får gärna maila oss om du undrar över något.
NYHET! SUGAR LIP SCRUB
HUD & DUSCHKRÄMER






